Erik Kriek: In the Pines Luxe Editie

125,00

Excl. BTW: 117,92

Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
ISBN 9789492117
Levertijd:
1-2 werkdagen

Omschrijving

Biijzondere uitgave van Kriek's In the Pines, het Nederlandse Stripboek van het Jaar 2016.

Je moet het boek eigenlijk in je handen hebben om te beseffen hoe bijzonder het is: de platten van dit boek zijn van hout, waarin de coverillustratie en -tekst zijn gebrand. Daarnaast bevat  het een gelimiteerde giclee-print en de CD 'In the pines' tussen de 3-dimensionale boomstammen op de binnenkant van het achterplat. De gewone gebonden uitgave werd al verkozen tot een van de 'best verzorgde boeken' van 2016 en tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Deze uitvoering biedt de liefhebber van het bijzonder uitgegeven boek nog veel meer. 

In the Pines cover

‘In the pines, in the pines,
Where the sun never shines,
And we shiver
When the cold wind blows’

– Amerikaanse folksong, ca. 1870

In the Pines is een verzameling van vijf beeldverhalen die gebaseerd zijn op murder ballads: traditionele songs die reppen over een, al dan niet waargebeurde, dramatische moord. Het zijn rauwe verhalen waarin onbeantwoorde liefdes, crimes passionels, woede, jaloezie en hebzucht een grote rol spelen. De muziek is diep geworteld in de Amerikaanse traditie en nog altijd worden nieuwe murder ballads geschreven door o.a. Dolly Parton, Bob Dylan, Steve Earle en Nick Cave.

Erik Kriek koestert al jaren een grote liefde voor deze muziek en koos voor In the Pines een vijftal favoriete songs. Deze gebruikte hij als uitgangspunt voor zijn eigenzinnige beeldverhalen. De songteksten van Nick Cave, Johnny Cash, Gillian Welch en Steve Earle vormden de inspiratie voor vijf grimmige verhalen over liefde, verraad, het leven en – uiteraard – de dood. De tekeningen ademen de sfeer van het Amerikaanse platteland van het begin van de vorige eeuw. In de uitgestrekte naaldbossen gebeuren zaken die het daglicht soms maar moeilijk kunnen verdragen…

Songs

Erik Kriek bewerkte de volgende nummers tot beeldverhalen:

  • ‘Pretty Polly and the Ship’s Carpenter’ (traditional)
  • ‘The Long Black Veil’ (Danny Dill en Marijohn Wilkin)
  • ‘Taneytown’ (Steve Earle)
  • ‘Caleb Meyer’ (Gillian Welch en Dave Rawlings)
  • ‘Where the Wild Roses Grow’ (Nick Cave en Kylie Minogue)

 BONUS: achter in het boek zit een cd met daarop de vijf bovenstaande nummers, plus de song ‘In the Pines’, uitgevoerd door de band Blue Grass Boogiemen. Erik Kriek is hierop zelf ook te horen als zanger. Verder schreef muziek- en Amerika-kenner Jan Donkers een essay over de traditie van de murder ballad in de Amerikaanse muziek.

Uitgeverij Scratch

Scratch, uitgeverij van stripboeken en graphic novels, richt zich op het uitgeven van kwalitatief hoogwaardige en goed verzorgde boeken. Volgens Scratch is daar in Nederland en Belgiƫ grote behoefte aan. Oprichter, directeur en uitgever van Scratch is Wiebe Mokken. Tekenaar Joost Swarte is bij Scratch betrokken als adviseur. Ons enthousiaste team bestaat verder uit Irene Kunst, Cyril Koopmeiners en Karida van Bochove. Uitgeverij Scratch geeft boeken uit van stripauteurs uit binnen- en buitenland. Daarnaast is er ruimte voor het uitgeven van stripklassiekers, maar ook voor het uitgeven van debuterende stripauteurs. De eerste uitgaven van Scratch verschenen in het najaar van 2014. Inmiddels mag Scratch zich met trots het huis van vele grote stripmakers noemen. Alles over het fonds vindt u op www.scratchbooks.nl. Via deze website bieden we u onze in kleine oplages geproduceerde juweeltjes aan: speciale edities, gesigneerde exemplaren, prenten en, wie weet, binnenkort originele tekeningen. Uitgeverij Scratch Nieuwe Teertuinen 21 1013 LV Amsterdam

Neem contact met ons op

+31(0)20-773 72 62
info@scratchspecials.nl